Reisverslag Vallandry 2023

Terug naar Emeraude in Vallandry

Na 9 jaar in andere, maar ook mooie skigebieden te hebben geskied en 13 nachtelijke uren in de bus te hebben gezeten, was de koffie een warm welkom en weerzien in het vertrouwde hotel Emeraude. Het hotel, slechts 3 Franse sterretjes, al wat langer bestaand, maar gelegen op een 5 sterren toplocatie, stond er nog exact hetzelfde als 9 jaar geleden.
Een lange magere ober maakte op zorgvuldige wijze een professionele cappucino voor mijn Toos en voor mij een americano of zoals de Fransen zeggen: een café alongé . Het eigendom van het hotel was in andere handen overgegaan. De eigenaresse bleek een kleine maar kordate dame die zelfs de Engelse taal prima bleek te beheersen. Althans, zij sprak beter Engels dan ik Frans.
Niet dat zij nu het hotel een totale metamorfose had doen ondergaan, maar ik bemerkte al gauw een aantal punten die verbeterd waren.
Ten eerste de bar en bediening: die waren meer service gericht, schoon en compleet. De wijn kwam niet meer uit een pak, maar uit een fles, er was een duidelijke prijskaart waarbij uiteraard niet alleen de kaart was vernieuwd maar ook de prijzen. Hoewel 4,75 euro voor een smakelijk glas apremont (witte wijn uit de streek) is voor een hotel alleszins redelijk. Dat werd dus onze ‘weekwijn’.
Verder constateerden wij op de kamer een aantal kapstokhaken (die ontbraken 9 jaar geleden geheel), een nieuwe verwarmingsradiator, een douchestang met mengkraan (helaas niet in alle kamers), een grote tv aan de wand en nieuwe gordijnen.
Een grote vooruitgang is ongetwijfeld de schoenverwarming in de skischoenkelder. Niets is zo vervelend als je probeert je voet in een koude vochtige skischoen te persen. Maar nu waren ze comfortabel droog en warm en dat geeft toch een prettiger start aan een nieuwe skidag.
Alle oude Skikringers die zich de niet bepaald ideale akoestiek van de eetzaal herinnerden, zullen het hebben opgemerkt, maar de gehele vloer van de eetzaal was van tapijt voorzien en bovendien hingen er gordijnen tussen de verschillende ruimten. Dat moet dus verbetering hebben opgeleverd. Maar als 39 skiërs hun ervaringen van de afgelopen dag gaan vertellen, tussen de gangen door, dan levert dat meer decibellen op dan door vele dikke gordijnen kan worden opgevangen.
En hoe was het eten? Hoor ik u vragen. Wel, te beginnen bij het ontbijt. Het stokbrood met jam was vervangen door een uitgebreid buffet met behalve stokbrood, ook pain au chocolat, rozijnenbroodjes, croissants, brood om te roosteren, diverse vleeswaren, roerei en eieren om te koken, yoghurt, fruit en nog veel meer. Dat was dus een goeie basis voor een sportieve skidag.
Na het skiën en de borrel in de gezellige ‘lounge’ was het om 19.00 uur tijd voor het diner. De kok is gespecialiseerd in de – hoe kan het ook anders – Franse keuken. Die verschilt aanmerkelijk van wat de gemiddelde Noord-Hollander gewend is op zijn bord te zien verschijnen. Geen boerenkool met worst, of hutspot. Hoewel ook de Franse keuken soortgelijke equivalenten kent. In ieder geval was het zeer compleet, met voorgerecht, hoofdgerecht, u-i-t-g-e-b-r-e-i-d toetjesbuffet en als je wilde, kon je nog fruit meenemen voor het geval je ’s avonds nog trek zou krijgen. Het gaat te ver om alle gerechten te beschrijven, maar niet onvermeld mogen blijven de Tartiflette, zelfs met de variatie van geitenkaas, de Coq au vin, een inktvisgerecht en notabene als voorgerecht, een enorm in de lengte doorgezaagd bot van een koe besprenkeld met knoflook en bestrooid met paneelmeel en aldus in de oven gegaard en gebruind. Het gerecht was zo groot dat het aan beide zijden van het bord uitstak en maar net paste in de ruimte die per persoon aan tafel beschikbaar was. Het zag er zeer bijzonder uit en het geurde heerlijk. De bedoeling was dat je met een kleine lepel het merg uit het bot schepte en aldus het bot ‘leeg at’. Mijn linker buurman heeft die taak volledig volbracht, ik heb het bij een poging gelaten.

En skiën? Vallandry ligt op de grens van Les Arcs en La Plagne, twee uitgestrekte skigebieden met vele mogelijkheden. We hebben genoten van 3 dagen volle zon, 1 overgangsdag naar ander weer en 2 sneeuwdagen. In totaal is er (op hoogte) ongeveer 50 cm sneeuw gevallen. Ideaal dus voor de mensen die de week na ons kwamen.

Ab Plugge

13 maart 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven