Skiroutes op uw smartphone

De meeste leden van de Skikring gaan meermaals per jaar op skivakantie. Dat is voor mij niet weggelegd (u hoeft geen medelijden met mij te krijgen hoor). Ik ga maar één maal en dan ga ik ook naar het optimale ski vakantieoord Obergurgl.

Dat betekent wel dat ik van die ene skivakantie zo optimaal moet genieten, niet alleen ter plaatse maar ook in de voorbereiding. Daarbij is niet alleen een stevige conditietraining nodig, maar ook allerlei apps op de smartphone die een bron van informatie voor de vakantie verzorgen.

Over het weer en de sneeuwval hoef je bij Obergurgl geen zorgen te maken. Veel sneeuw en toch ’s middags meestal een heerlijk zonnetje bij de apres-ski, waarna je schuss terug naar het hotel kan terug skiën. Dus daar gaan we hier niet op in. Wel op de informatie over het skigebied met zijn skiliften en skipistes. Als je in de Appstore zoekt op “ski” dan vindt je honderden apps. Competitieve zodat je je kan meten hoe veel sneller je bent dan je vrienden laat ik even buiten beschouwing. Dat kun je beter doen op een (bijna) afgesloten piste. Maar je wilt wel weten welke zwart/rode en blauwe pistes je kunt proberen en welke skilift je moet nemen. Het kaartje bij de skilift kan je daarbij helpen. Maar ik weet niet hoe u dat beleeft maar ik vind die kaartjes niet erg duidelijk. Vooral bij verbindingspistes die bijna horizontaal op het overzicht staan is het volslagen onduidelijk in welke richting ze lopen. Zelfs een pijltje ontbreekt, hetgeen me al jaren verbaast.

Een dergelijk overzicht krijg je ook met de app “Piste – 3D ski en snowboard Maps” maar dan veel beter. Je kunt namelijk de skimap in alle richtingen draaien zowel horizontaal als verticaal zodat je het skigebied steeds vanuit het juiste perpectief kunt zien. In afbeelding 1 en 2 wordt het zelfde gebied rond de “Hohe Mut” gepresenteerd maar dan vanuit een andere hoek. En als je de app toestemming geeft om de locatie te gebruiken kun je ook zien waar je je bevindt. Extra handig als je verrast wordt door dichte mist.

Een echt alternatief voor cartografen is “Maps 3D”. 

Deze app geeft niet alleen alle nog gedetailleerdere informatie met hoogtelijnen, maar kan ook de skiroute heel gedetailleerd vast leggen met gemiddelde snelheid. Zie afbeelding 3.

Het nadeel van deze app is dat je wel de Maps van enkele tientallen MB (liefst van tevoren) moet downloaden. En de skipistes ontbreken. Die moet u zelf vastleggen. De verschillende wandelpaden, ook de steile, staan er gelukkig wel op. Verder lijkt de app helemaal up to date.

Wetenswaard

Heeft u ook iets dat voor andere leden ‘wetenswaard’ is? Laat het ons weten!
Stuur tekst en foto’s naar info@skikringalkmaar.nl

Sportieve partners

Foto's en films

Aangesloten bij

Kunnen wij u ergens mee helpen?

Bent u op zoek naar meer informatie over Ski Kring Alkmaar of onze reizen? Neem dan contact met ons op.
Scroll naar boven