Veiligheid
U gaat lekker een weekje met wintersport.
Genieten van het mooie weer, de buitenlucht, de mooie afdalingen en het lekkere eten. U komt na die week weer fris en herboren thuis!
Behalve natuurlijk als u een ongeluk is overkomen. Dan kampt u nog wekenlang (en soms nog veel langer!) met de nare gevolgen.
Een groot aantal van onze leden behoort inmiddels tot de grijs-harigen.
Op zich prachtig dat wij nog zo actief skiën. Maar, aannemende dat u niet zit te wachten op een langdurige en pijnlijke blessure, kunt u zich ook wel eens afvragen of u nog wel naar dat gewilde skigebied met vele honderden kilometers piste, met zeer grote drukte, met veel zwarte buckelpistes en dus een hoog risico, moet gaan.
In een rustig dorpje op de Veluwe gebeuren minder ongelukken dat in een stad als Amsterdam. Evenzo gebeuren er in een kleiner en rustiger skigebied minder skiongelukken. En heeft u in dat kleinere skigebied minder plezier? Waarschijnlijk skiet u er met méér plezier, omdat u vrijer kunt skiën zonder de angst dat u aangeskied wordt.
Ter overweging:
- Kies het skigebied dat bij u past
- Sluit u aan bij een skigroepje waarin u makkelijk mee kunt en niet het groepje dat u maar net kunt bijhouden.
- Ski in een groepje achter elkaar. Zo is de kans op onderlinge botsingen klein. Van de overige skiërs krijgt u de ruimte omdat u als groep goed zichtbaar bent.
- Maak in uw groepje afspraken hoe vaak en waar er tijdens een afdaling wordt gestopt.
- U heeft op uw huidige leeftijd niet meer de flexibiliteit en reactiesnelheid als 30 jaar geleden.
- U kunt de skikunsten van een 19-jarige bergdorpeling niet evenaren. Waarom zou u dat dan nog proberen?
En heel belangrijk:
- Mijdt drukke pistes zo veel mogelijk.
- Ski zo veel mogelijk in de ‘vallinie’ met de stroom mee (gelijke richting en gelijke snelheid). En vooral niet in grote bochten van de ene zijkant naar de andere zijkant van de piste.
- Stop op een veilige plaats. Dus niet midden op de piste, maar de uiterste zijkant. Ook niet achter een veiligheidsnet dat midden op de piste staat met de tekst “Slow”. Dat net staat daar niet voor niets.
- Zorg voor een goede conditie en train regelmatig op een van de vele skibanen. Dit punt staat als laatste, maar is eigenlijk het belangrijkste! Als u de skitechniek heel goed beheerst en uw conditie is uitstekend, dan bent u veel beter in staat een dreigende botsing of val te voorkomen of op te vangen. Zie de vele mogelijkheden op de pagina SPORTACTIVITEITEN
Foto: Hoewel het gezicht vanuit de helicopter fantastisch moet zijn, kunt u zo’n (medische) vlucht toch maar beter missen.
En …. uiteraard draagt u een helm!
Een helm moet goed passen. Niet te strak, want dan heeft u er last van. Niet te ruim, want dan zakt hij over uw ogen. Een goede helm kunt u aanpassen aan de vorm van uw hoofd. Let er ook op dat de skibril die u draagt goed past onder de helm. Het wil wel voorkomen dat de helm drukt op de skibril, die dan weer drukt op uw neus. Dat is onaangenaam. Ook zijn helmen en skibrillen als combinatie te koop, dan kunt u beiden goed passen.
Als u er een gaat kopen, ga dan naar de wintersportwinkel. Zij hebben meerdere modellen, weten de bijzonderheden en kunnen u er alles over vertellen. Bijvoorbeeld bij onze sponsors: Pauw in Heerhugowaard, Helling in Zaandam en Heiloo of Tuday Sports in Heemstede.
Oud-Tiroolse spreekwoorden
(vrije vertaling)
- De snelsten zullen de laatsten zijn
- Wie het eerst komt, het eerst vermalen wordt
- Wie hoog klimt moet voorzichtig afdalen
- Hoe sneller je skiet, hoe harder je valt
Sportieve partners
Foto's en films
Aangesloten bij
Dit gedeelte is voor TESTDOELEINDEN Dit gedeelte is voor TESTDOELEINDEN Dit gedeelte is voor TESTDOELEINDEN.