Foto tips
In elke nieuwsbrief staat een nieuwe fototip vermeld (al of niet verkort). Hieronder staan alle tot nu toe gepubliceerde fototips volledig.
De fototips zijn van ons lid Henk de Reus.
Klik op de Tip om de tekst of foto’s uit te vouwen.
Waarom zwart-wit?
Voordelen kleurenfoto:
• Kleur is realistischer dan zwart-wit fotografie
• Met kleur kun je de aandacht naar het hoofdonderwerp trekken
Voordelen zwart-wit foto:
• Zwart-wit wordt vaak artistieker gevonden
• Zwart-wit geeft meer emotie weer, de kleuren leiden niet af
• Zwart-wit geeft verschillen in helderheid veel duidelijker weer dan kleur, waardoor zwart-wit
 meer diepte aan een foto geeft.Â
• Structuren zijn beter zichtbaar.
  Â
Beide foto’s schoot ik tijdens m’n laatste vakantie.
Je ziet hier een nauw straatje in Venetië (het enige rustige straatje dat ik trouwens tegenkwam😊).
Op de foto rechtsboven leiden de kleuren niet af, waardoor een dramatisch effect ontstaat.
Ook de structuren van de gebouwen zijn beter zichtbaar, waardoor er meer diepte in de foto ontstaat. Door het smalle straatje met de hoge gebouwen aan weerszijden valt de persoon in het niet. Omdat andere personen op de foto ontbreken ontstaat een gevoel van ‘eenzaamheid’.
Je kunt dit soort foto’s ook maken met je smartphone.
Wil je weten hoe? Stuur dan even een mailtje naar info@digifoto.nl.
Houdt de kijkrichting open
Houd de kijkrichting open. Als je een persoon of dier fotografeert dat een bepaalde kant op kijkt, probeer dan de kijkrichting open te houden.
Op deze foto staat het meisje in het midden. De kijkrichting is naar rechts. Toch voelt het een beetje alsof ze wat ‘opgesloten’ zit in de foto.Â
Hier staat het meisje links van het midden, waardoor er meer ruimte is opengelaten in de kijkrichting. Deze foto stuurt de blik van degene die naar de foto kijkt. Je vraagt je eerder af waar ze naar kijkt.
Hier nog een voorbeeld
Breng rust in je foto
Het maakt, voor de rust in je foto, veel verschil wanneer je storende elementen uit het beeld verwijderd, voordat je een foto maakt. Een voorbeeld hiervan vind je hieronder. Op deze foto wil ik m’n achtertuin in beeld brengen. Zonder na te denken druk ik af. Achteraf zie ik dat er veel storende elementen in beeld zijn, die de rust in de foto verstoren. De roze strandbal, de slanghaspel en het omgevallen trapje hebben weinig in de tuin te zoeken.
Door deze eerst te verwijderen en daarna de foto te maken, ontstaat er veel meer rust in je foto.
De horizon
De hoofdregel is dat de horizon in je foto altijd recht moet zijn. Een scheve horizon springt direct in het oog. Als je bijv. de ondergaande zon aan het strand fotografeert en de horizon scheef loopt, lijkt het alsof de zee leegloopt.
Een ander aspect is de plaats van de horizon. Als je deze precies in het midden van de foto plaatst, wordt deze er niet spannender op. Plaats je de horizon op 1/3 van de bovenkant van de foto, dan kun je mooi de voorgrond accentueren. Plaats je de horizon op 1/3 vanaf de onderkant van de foto, dan kun je juist de lucht (wolkenpartijen) accentueren. Beide opties geven meer dynamiek aan je foto.
Op deze foto staat de horizon op 1/3 vanaf de bovenkant. Daardoor wordt de voorgrond (het helmgras) geaccentueerd.
Hier bevindt de horizon zich op 1/3 vanaf de onderkant gezien. Je accentueert hiermee de lucht boven de rollen gras en creëert zo meer spanning in de foto.
Deze regel is niet nieuw. Grootmeesters als Van Gogh en Rembrandt pasten deze truc destijds al toe in hun schilderijen (zie foto hiernaast). Hier is het van afgekeken.
Plaats je onderwerp eens uit het middenÂ
Als we een foto van iemand nemen zijn we vaak geneigd om deze ‘hoofdpersoon’ in het midden op de foto te zetten. Hier is niets mis mee, maar als je de persoon uit het midden plaatst, krijgt de foto wat meer dynamiek.
Kijk eens naar deze foto.
De hoofdpersoon staat er keurig op. Alle aandacht gaat direct naar haar uit. Je hebt de neiging de foto niet verder te ‘lezen’.
Op deze foto gaat de aandacht ook direct uit naar het meisje, maar omdat zij iets uit het midden is geplaatst wordt je oog daarna meer naar haar omgeving (het bos) geleid. Het lijkt net of de foto meer ‘diepte’ krijgt. Daardoor oogt deze net iets minder saai.
Creëer diepte in je foto
In tegenstelling tot onze ogen, die drie dimensionaal waarnemen, is dit met fotografie anders. Foto’s worden altijd twee dimensionaal weergegeven, waardoor de weergave er ‘platter’ uitziet dan de werkelijkheid.
Deze foto is vrij plat en oogt wat saai.
Bij deze foto is het fototoestel iets naar beneden gekanteld komen de stenen op de voorgrond in beeld. Zo ontstaat er meer diepte in de foto en is deze minder saai.
Je kunt ook een boom of een persoon op de voorgrond in beeld nemen. Je krijgt dan hetzelfde effect.
Standpunt / perspectief
Bekijk het te fotograferen onderwerp eens vanuit een verschillend standpunt en je zult zien dat het effect hierdoor soms heel anders kan zijn.
Deze foto is op ooghoogte genomen. Het effect is een mooi sfeervol totaalbeeld van het bloembollenveld.
Omdat de foto van bovenaf is genomen spreekt men ook wel ‘vogelsperspectief’.
Bij deze foto is het toestel zo laag mogelijk bij de grond gehouden en dichtbij de tulpen. Anders dan bij de bovenste foto komen de tulpen hier imposant over. Ze spelen de hoofdrol op deze foto.
Omdat de foto laag is genomen spreekt men ook wel van ‘kikvorsperspectief’.
Deze foto is vanaf kniehoogte geschoten, waarbij er ook nog is ingezoomd. Er is op de voorste, middelste tulp scherp gesteld. Door beide acties krijg je het effect dat de andere tulpen onscherp worden, waardoor de schoonheid van de tulp geaccentueerd wordt.
Men spreekt ook wel van een ‘close-up, of detail-/dichtbij-opname’
Houding
De wijze waarop u uw toestel vasthoudt is bepalend voor de kwaliteit van de opname.Â
Fototoestellen worden steeds kleiner. De verleiding wordt dan groot om foto’s met éèn hand te maken. Dit is niet aan te raden. De kans dat het toestel beweegt wanneer je op de ontspanknop drukt is groot. Het resultaat kan een bewogen foto zijn. Houdt het toestel, dus ook je smartphone, daarom altijd met beide handen vast als je afdrukt.
Op smartphones is meestal een extra functie aanwezig om af te drukken. Vaak is dit de volumeknop.
Wanneer je ervoor zorgt dat je de smartphone ter hoogte van deze volumeknop, met de duim van een van je handen vasthoudt, hoef je alleen nog maar te ‘knijpen’ bij het afdrukken en niet naar de ontspanknop te zoeken.