5 – Reisverslag Toblach 2020 Langlauf- en wandelreis

Verslag Toblach langlaufreis 17-26 januari 2020
door: Judith en Paul Verhoef

Voor de eerste keer op reis met de bovengenoemde langlauf groep. Als nieuwe deelnemers zijn wij door de reisbegeleiding verzocht om onze bevindingen op papier te zetten, een verzoek waaraan wij graag voldoen. Om u een volledig beeld te geven moeten wij ook de kennismakings geschiedenis vertellen.

Op 4 october 2019 kregen wij langlauf lessen van Kostadin Sivinov in Snowplanet te Spaarnwoude.
Deze instructeur hadden wij gevonden via internet en hem benaderd of hij ons les wilde geven en zo ja wanneer. Hij deelde ons mede dat hij redelijk ervaren mensen 10 lessen ging geven op vrijdagmorgen vanaf 9.30-10.30 en dat wij mee konden doen om te bekijken of wij ook hetzelfde niveau haalden, anders zouden er wat privé lessen volgen.  Gelukkig bleek dat wij er wel bij konden blijven.
Na het lessen dronken wij als groep met elkaar koffie in het restaurant aldaar. Zodoende kwamen wij in contact met langlaufers van de skikring Alkmaar die ons meteen vertelden dat zij ook langlauf reizen begeleidden oa in januari naar Toblach Zuid Tirol en begin maart naar Noorwegen. Jan en Thea  Knijn begeleiden de Toblachreis, een reis die ons gezien het tijdstip ook meteen het meeste aansprak. Na een even aarzelen en intern overleg hebben we ons begin november 2019 voor deze reis ingeschreven.
Zo enthousiast als we waren kwam begin januari  toch wat aarzeling. Passen we wel in de groep, wat zouden we van de busreis vinden ??
Je ziet namelijk nogal eens dat het voor nieuwelingen in een bestaande groep heel moeilijk is om opgenomen te worden.
Maar vrijdag de 17e was het dan zover. Met de auto naar het bus instap punt treinstation Alkmaar-Noord. Duisternis en wat een mensen troffen we daar aan! Skiërs en langlaufers, het maakte niet echt uit, we kenden toch bijna niemand. We vingen een glimp op van onze reisbegeleiding en nog een enkele bekende maar die mensen hadden het heel druk met organisatie en de zorg dat iedereen met skies en bagage in de juiste bus terecht kwam. In de bus werd ieder een plaats toegewezen en daarvan werd tevens een schema/naam lijstje uitgedeeld zodat we ons een beetje konden oriënteren op  personen en bij behorende namen. Van ons zelf voorstellen was in de drukte en duisternis weinig of niets terecht gekomen.
Maar gelukkig, nauwelijks was de bus op weg of onze reisbegeleider pakte de microfoon en introduceerde ons als nieuwelingen en bij naam. Tevens werd erbij verteld hoe wij aan deze reis waren gekomen. De chauffeurs hadden voor deze rit  drie verplichte stops waarbij iedereen de bus verliet en in een wegrestaurant een versnapering kon nemen. Daar begon de eerste introductie van ons al, eerste kennismaking met het gezelschap waarmee wij de week zouden doorbrengen. Het voelde meteen goed en is alleen maar beter geworden gedurende de week

Na aankomst in Toblach rond het middaguur konden we,  na inspectie door de reisbegeleiding, onze kamers direct betrekken. Daar wachtte ons nog een leuke verrassing, een welkomst kaart met een kleine attentie in de vorm van kleine heuptasjes. Later op de middag ging er een groep direct langlaufen en een andere groep wat wandelen en de omgeving verkennen. Wij sloten ons aan bij de laatste, voor ons was het een totaal onbekende omgeving.

De eerste avond aan het diner zaten we aan verschillende tafels van 4-6 personen, die wisselde elke dag  verplicht vanwege  de hotel organisatie en de skikring leiding, het is alle deelnemers bekend hoe dat precies zat. Zeer goed voor de integratie is de ervaring.

Het langlaufen in de hele week verliep zo dat de groep vanzelf kleinere  groepjes vormde. Een enkeling bleef op eigen verzoek samen met partner en ging zelf op ontdekkingsreis uit, die troffen we s ’avonds weer aan tafel. De meesten gingen in groepjes met de bus naar een gebied en kwamen op de ski`s terug of omgekeerd. De groepjes ontmoeten elkaar geregeld bij de lunch of kwamen elkaar in het veld tegen. Gewoon ongedwongen en gezellig, aan het diner nog wat nieuws te vertellen aan elkaar.

Voor ons  verliep de week als in een droom:
– Alles tot in de puntjes geregeld door onze reisbegeleiders Jan en Thea Knijn die daar zeker ontzettend veel werk aan gehad moeten hebben, zichtbaar voor iedereen maar vooral ook heel
veel op de achtergrond
– Prachtig weer,daar kan niemand wat aan doen maar het overkwam ons
– Zeer goed geprepareerde loipes
– Heerlijk hotel met lekkere bedden en heel goed eten
– Een groep die met de nieuwelingen omging op een manier die voelde als een  warm bad
– Prima chauffeurs Klaas en Jimmy van de firma Peereboom die heerlijk snel maar ook vooral gelijkmatig reden en die mij mijn hekel aan gereden worden snel deden vergeten

Was er dan werkelijk niks te mopperen???
Ja zeker wel, maar dat houden we  voor ons zelf, misschien vertellen we dat een volgende keer.

Skikring Alkmaar, Jan en Thea Knijn, de hele langlauf groep, chauffeurs van de firma Peereboom, allemaal heel hartelijk dank voor deze top week,
Judith en Paul Verhoef

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven