1 – Reisverslag Gerolstein 2018

door: Rina Smit

Om 09.00 uur met de bus vertrokken naar Gerolstein in de Eifel.We gingen na de lunch in Nederweert via de nieuwe  koning Willem Alexander tunnel in Maastricht door België naar de Eifel. Om half vier waren we op de plaats van bestemming in het Seehotel -am- Stausee,  uitrusten ho maar want Jan had al bedacht dat we om 5 uur een wandeling rond het meer  gingen maken. We hebben ruim een uur een soort terreinverkenning gedaan van 5 km  en  om 19.00 uur aan tafel  om  ons mentaal voorbereiden op de echte wandeltochten.

Op zondag startte de bus rond 10.00 uur en bracht ons naar het plaatsje  Mürlenbach.   Voor de beginners in de groep wel even wennen dat we direct al met een stevige klim omhoog gingen. Een wandeling door de bossen  waarin  als kunstwerk een hoge stoel was geplaatst, een  ideale plek voor het maken van een groepsfoto.

De ochtendwandeling was lang en warm. Pas om half twee zagen we eindelijk restaurant: Het Waldcafé. Daar konden we  smullen van een lunch die bestond uit koffie met een enorme punt gebak!!!! MMMM’heerlijk.

Daarna de tocht voortgezet  door  het kunstdorp  Michaels Beeldentuin  waar we veel betonnen gerestaureerde beelden zagen en een bijzondere boom. Daarna kwamen we weer In Mürlenbach  en hebben de burcht bezocht. Op de borden was te lezen dat in dit dorp Karel de Grote was geboren..Na op het terras lekker bier en wijn te hebben gedronken gingen we na een wandeling van zo,n 18 kilometer met de bus hotelwaarts.

Op maandag  vertrokken we met  de bus  onder een stralend zonnetje om een deel van de Eifelsteigroute te volgen.De groep ging zich splitsen .Jan had de groep met 19 wandelaars en  startte in Mirbach. Thea ging met de andere 11 een iets minder lange route volgen vanuit Kerpen.Een wandeling met naar verhouding weinig klimwerk en veel alpenweiden. Je verwacht het niet in de Eifel maar we hebben zelfs een echte waterval bekeken.De lunch bij de Nohner Muhle was qua bediening erg rommelig en de soep en en broodjes knakworst liepen  een  tweetal deelnemers mis. Na ruim 18 kilomer zat deze dag er ook weer op.Bij terugkomst in het hotel doken velen het zwembad in of maakten gebruik van de Sauna of het Dampfbad

De volgende wandeling op dinsdag startten we wandelend vanaf het hotel want chauffeur Mike had een rustdag.  Deze wandeling kan getypeerd worden  als een echte bergwandeling met veel klimwerk.  We volgden de Eifelsteigroute tot Munteley en verder het Felsenpad door de Gerolsteiner Dolomieten.De wandelaars moesten goed opletten en ook de afdalingen waren bezaaid met stenen  en boomstronken. Weer interessante dingen gezien zoals lavasteen   en ook weer die mooie alpenweiden Ook de kalksteengrot waarin we zelfs naar binnen konden Ook de devotie kreeg nog zijn aandacht met het  aansteken van kaarsjes bij een bedevaartsplek.De  temperatuur liep vandaag  op naar 30 graden.

Ook woensdag weer zo.n mooie zonnige dag.We gingen met de bus naar Gemünden. Als eerste bezochten we  het Weinfelder kerkje en omdat er geen zondaars  ons waren mocht iedereen naar binnen. Daarna had de buschauffeur een   koffiestop op een parkeerplaats  voor ons verzorgd. Mooie wandeling met uitzicht op de drie meren. Het was een toeristische wandeling naar het Maarkreuz op 534 meter , we kwamen veel wandelaars  maar ook geiten tegen. We gingen voor de lunch naar  Schalkenmehren in Dorfgasthof Schmitz De lunch duurde 1 1/2 uur.  Daarna was het nog pittig  klimmen tot we bij de uitkijktoren Dronketurm kwamen. We hadden  vandaar een prachtig uitzicht op het Eifelgebied. We waren we om 15.30 uur weer bij de bus.

Donderdag: Op de klimatologisch laatste zomerdag gingen we naar Neroth bekend om zijn muizenvallenmuseum. We gingen als eerste op pad naar de Nerother Kopf een echte bergwandeling van ca 45 minuten. Boven op de top waren nog 2 ruïnes te zien. Omdat we aan de vroege kant waren hebben we in het dorp nog de kerk bezocht .De  lunch in Zur  Neroburg was goed alleen even geduld met de Apfelstrudel.Daarna nog een  boswandeling van 2 uur. Op de paden zagen we langs de kant veel  gewoel en graafwerk van zwijnen. OP het eind kwamen bij mooie open weiden tegen en wilden met name de dames nog even in de zon liggen om bruin te worden.Bij de bus  had Mike het bier en frisdrank koud staan en genoot iedereen van vocht na deze mooie dag.

Vrijdag  de laatste wandeldag brengt de bus de groep van Jan naar Hillesheim.  De groep van Thea start in Bolsdorf. Het is bewolkt en iedereen keek naar de lucht want het mooie zomerweer was voorbij. We gingen optimistisch van start en om 11 uur waren we  al bij de locatie voor de bekende tussenstop in Dohm. Velen hebben genoten van de specialiteit van het huis met de bekende wafels met kersen en slagroom. Daarna op pad en ja hoor de regenkleding kon uit de tas gehaald worden. Door de regen een uurtje wandelen en toen was het hoofdstuk regen ook gesloten.  Na een tussenstop wilde een drietal wandelaars alvast wat vooruit lopen.Kort daarna gingen wij op stap maar inhalen deden we niet. Toen we ergens stopten en achterom keken zagen we drie mensen uit het bos komen. Toen zij ons naderden klonk het mea culpa en we wilden nog wat extra kilometers maken.Daarna een mooie wandeling naar het hotel,waarna ’s middags in het zwembad de dag nog dunnetjes werd overgedaan.

De laatste wandeldag zit er op. Een week met heel veel zon !!!!! Op de laatste avond was het diner weer voortreffelijk en kunnen we terugdenken aan een  geweldig verblijf in het See Hotel-am-Staussee. Het welslagen van deze wandelweek was vooral te danken aan onze reisbegeleiders die in de zomervakantie de routes al heel goed hadden uitgestippeld.

Aan alle mooie vakanties zit in een laatste dag.We gingen  om 10 uur met de bus richting  huis en we kwamen  een bekend bordje  t.w.Umleitung. tegen. De chauffeur had in ieder geval voor gezorgd dat we in de bus” er ligt een woonboot in de Amstel” konden meezingen. Na een file bij Eindhoven en de lunch in Nederweert waren we om half vijf weer thuis in Alkmaar.

Iedereen wil dat natuurlijk weten de afstanden zijn opgeteld en we hebben totaal 98 km gelopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven